Barnsley Hospice logo

Our History

The idea to build a hospice in Barnsley was born in 1985, when a small group of pioneers met in St Peter’s Church Hall to look at ways of securing funding and support. As a result, a public meeting was held, a company formed and charitable status obtained.

From our current Eldon Street shop, an appeal was launched, but was very slow at first – the miners strike and similar appeals in Pontefract and Wakefield affected fundraising. In 1993, however, the donation of a large legacy together with the support of the local Health Authority enabled Phase I of the development to commence.

1994 – the Day Hospice opened its doors providing specialist palliative care for 17 patients each weekday. That care continues today and the service has been much developed over the years.

2001 – after receiving a grant of £862,000 from the National Lottery Charities Board, we were delighted to open Phase II – an eight-bedded Inpatient Unit to accompany our existing Day Hospice. This unit allows us to provide a complete service of Specialist Palliative Care.

2005 – we opened Phase III of the hospice – the Apex Rooms, training and meeting rooms which were rented out.

2008 – Phase IV of the hospice development saw the Inpatient Unit extended to provide a ten-bedded unit. This was funded by a £609,000 Department of Health grant.

2010 – the Barnsley Hospice logo turned orange. A grant of £296,000 funded by Department of Health was given to the Hospice and enable phase V to start.

2011 – Phase V was completed. The Limes Support and Therapy Centre was refurbished and reconfigured and a new garden was created. The Limes garden allows the patients to sit outside in a peaceful setting and watch the fish in the pond.

2013 – a grant of £469,779 from the Department of Health enabled the Hospice to start the Phase Vl.

2014 – Phase VI was completed. The front of the Hospice was extended to provide a family room, kitchen and dining area for the IPU patients and their visitors. The drug storage and preparation room was enlarged and two treatment rooms, a counselling room and a spiritual room were added with an extension to the patient gardens.

2016 – Work commenced on transforming the Inpatient Unit garden from a large lawned area into a stunning area for patients and their family to relax and enjoy.

2018 – Work to refurbish the Inpatient Unit bedrooms began following the Comfort and Care Campaign. A £300,000 grant from the Morrisons Foundation, and a further £200,000 of public donations allowed us to upgrade the rooms and create a peaceful, homely environment for our patients and their families.